A vállalatról

Küldetésünk, hogy a teljes értékű, egészséges táplálkozást mindenki számára elérhetővé tegyük:
– hogy a diétás étkezés túlmutasson a szükségletek kielégítésén, valódi testi-lelki feltöltődést jelentsen,
– hogy az innovatív technológia a kézműves gondossággal együtt teremtsen értéket,
– hogy termékeinkkel együtt még teljesebb legyen az élet.

Erről szól a Civita, ezek vagyunk mi.

Üzemünk a legmagasabb szintű nemzetközi „High Level” minősítésű tanúsítvánnyal rendelkezik, hiszen a nyersanyag útja az előállítás minden fázisában nyomon követhető egészen a késztermékig.

A környezettudatos CIVITA

 

Mai világunkban a környezettudatos, felelős vállalatvezetés szinte létkérdés, hiszen Földünk és így a mi életünk múlik rajta. Minden kis apró szándékot, amivel csökkenteni tudjuk a környezeti terhelést, Földünk meghálál. Fontos ez a mindennapokban nemcsak az egyén, hanem a vállalatok szintjén is.

 

A CIVITA is egyre nagyobb erőfeszítést tesz annak érdekében, hogy működésével minél kevésbé károsítsa a környezetet, vagyis az ökológiai lábnyoma a lehető legkisebb legyen.

 

Mi is az az ökológiai lábnyom?

 

Az ökológiai lábnyom az az érték, mely kifejezi, hogy egy társadalmi egységnek, milyen mennyiségű földre és vízre van szüksége önmaga fenntartásához és a megtermelt hulladék elnyeléséhez. Ez az érték kiszámítható egy családra, régióra, országra, de egy vállalkozásra is. Mivel az értéket két irányból is befolyásolhatjuk, így fontos, hogy egyre kevésbé zsigereljük ki a rendelkezésre álló természeti értékeket, illetve egyre tudatosabbak legyünk a napi szinten termelt szeméttel kapcsolatban. Tény, hogy az érték kiszámítását még napjaikban is folyamatosan finomítják, jelzésként azonban mindenképpen elgondolkodató.

 

Mit tesz a CIVITA, hogy gyártási tevékenysége során egyre kisebb legyen az ökológiai lábnyoma?

1. A termékeink előállításához szükséges kukorica Debrecen 50 km-es körzetén belül terem, így garantáltan helyi alapanyagokat használunk. A rövid szállítás során a járművek nem szennyezik a levegőt.

2. Az egy kézben tartott farm-to-table termelési folyamatunk garantálja termékeink természetességét, és minden adalékanyagtól való mentességét. Mi csak GMO-mentes termelésből származó kukoricát dolgozunk fel. A kukorica feldolgozás minden fázisa pedig egy kézben, egy telephelyen történik, ami egyrészt biztosítéka a minőségnek és a megbízhatóságnak, másrészt a gazdaságosságnak.

3. Minden allergént és minden adalékot nélkülözve hozzuk létre termékeinket, és arra is figyelünk, hogy kizárólag vegyszermentes kukoricát használjunk fel ehhez. Ennek köszönhető, hogy termékeink a lehető legjobban megőrzik a nyersanyag természetességét.

4. Mivel hazánkban a legnagyobb területen vetett gabona a kukorica, olyan nyersanyag ez, mely bőven rendelkezésre áll, így a kukoricaolaj előállítása olcsóbb, mint az olíva olajé. A CIVITA hidegen sajtolt extra szűz kukoricaolajai is megőriznek a csírában lévő minden értékes hatóanyagot. Így a helyben előállított kukoricaolaj jótékony hatása méltán vetekszik az olívaolajéval, miközben sokkal kevésbé terheli meg a környezetünket.

5. Legújabb fejlesztésünk egy olyan napelem park létrehozása az üzemen belül, mellyel sokkal fenntarthatóbbá tudjuk tenni működésünket, hiszen a felhasznált energia bizonyos részét magunk tudjuk majd előállítani.

Mit tehetünk mi, emberek, hogy csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat?

 

4 tipp a mindennapokra, a Nők Lapja Egészség nyomán, Zádrovich Alíz tollából

 

ÉLJENEK A HELYI ALAPANYAGOK!

 Minél távolabbi országból származik egy termék, annál nagyobb károsanyag-kibocsátással jár a szállítása, és annál több tartósítószert tesznek bele, hogy megtartsa frissességét. A legjobb, ha hazai vagy a környező országokból származó élelmiszereket vásárolunk. Erre a feltevésre épül az 50 kilo­méteres diéta ötlete is, ami egy kanadai kezdeményezés nyomán terjedt el itthon, és egyetlen „szabálya”, hogy csak olyan élelmiszereket (de legalábbis olyan idényzöldségeket és gyümölcsöket) fogyasszunk, amik a lakóhelyünk 50 km-es körzetéből származnak.

 

MÉRSÉKELJÜK A HÚSFOGYASZTÁST!

 Egy kiló marhahús előállításához 15 000 liter vízre van szükség, baromfihúsok esetén ez a szám 3900 liter. A vörös hús előállítása károsítja a legjobban a környezetet, nemcsak a vízfogyasztás, hanem a kérődzők metánkibocsátása miatt is. Egyetlen hamburger annyi üvegházgáz kibocsátásáért felelős, mintha 200 km-t autóznánk. A húsfogyasztás csökkentésével ezért rengeteget tehetünk a Földért. Csatlakozzunk a húsmentes hétfő mozgalmához, törekedjünk tudatosan a húsfogyasztásunk csökkentésére, vagy térjünk át a vegetáriánus életmódra. A vegetáriánusok ökolábnyoma akár 40 százalékkal is kisebb lehet, mint a húsfogyasztóké. A megfelelő mennyiségű fehérjét húsmentes étrenddel is be tudjuk vinni, hiszen a hüvelyesek is igen gazdag növényi fehérjeforrások.

 

NE PAZAROLJUNK!

 A kidobott élelmiszerek több mint 40 százaléka a háztartásokból kerül a szemétbe. Egy kis tudatossággal megelőzhetjük, hogy a kukában végezzék az ételeink: írjunk bevásárló listát, és csak azt vegyük meg, amire tényleg szükségünk van. Figyeljünk oda az élelmiszerek lejárati idejére is! Ne spájzoljunk be feleslegesen, mert könnyen lehet, hogy mire felhasználnánk az alapanyagokat, megromlanak, és dobhatjuk ki őket.

 

HASZNÁLJUNK TEXTILT!

 Egy nejlonszatyor lebomlási ideje 200 és 1000 év között van, míg a papírzacskóké kb. 1 hónap. Utóbbi tehát egyértelműen környezetkímélőbb, de a papírtáskák előállításához vegyszereket és faanyagot használnak, így ez sem a legjobb megoldás. Célszerű mindig magunknál tartani egy textiltáskát, amit akár éveken át használhatunk a bevásárlásainkhoz. A zöldségesnél se kérjünk külön zacskót minden terméknek, pakoljunk egybe, vagy használjunk otthonról hozott zacskót, táskát. Válasszunk olyan pékségeket, ahol újrahasznosítható papírtasakban adják a pékárut! A vásárolt nejlonszatyrot pedig hasznosítsuk újra szemeteszsákként!

Civita termékek egy kattintásra!

A Civita termékek a nagyobb áruházakban, bio- és egészség boltokban is megvásárolhatók, webáruházunkból pedig pár kattintással megrendelhetők